Liten blir stor

Idag va en stor dag i litens liv, han förstod det nog inte riktigt själv, tyckte mest det va spännande och kul. Till hösten ska nämligen den lille killen börja skolan, jo det är sant här börjar man skolan det år man fyller 4 år (så har de en annan cut off än vi i Sverige, här kör man inte kalender år 1 jan-31 dec utan september till augusti vilket gör att Iggy blir bland de äldsta i klassen och en del börjar skolan när de precis fyllt 3 år om de är på ”fel” sida gränsen, svårt att förklara fattar knappt själv). De första 2 åren är det mest lek men man går i en skola med uniform och allt. Det är lite av en skolhets här nere skulle man lugnt kunna säga, folk pratar väldigt mycket om vilka skolor som är bäst och framförallt hur man ska komma in på dessa skolor. Tackolov har vi fam Z som berättade om trycket på skolorna när jag fortfarande ammade Iggy och fick oss att skicka in ansökan, även om det kändes som en evighet iväg, tack för det kära ni. Tiden går som bekant fort och ja nu är det snart dags. Idag var det dags för sonens ”test”, något som alla barn som ska börja skolan får göra oavsett skola. Så mycket test va det inte, de var 10 barn tillsammans med 2 lärare som gick in i ett klassrum med massor av leksaker och aktiviteter, barnen lekte och lärarna gick runt och pratade lite med dem under tiden och jag antar observerade dem lite på håll. Iggy hittade direkt en bilbana och en kompis att leka med så vi kunde enkelt glida ur rummet, en del barn vill inte släppa sina föräldrar, så de va kvar vilket naturligtvis också var helt ok. Efter en halvtimme va det klart och vi får nu snällt vänta i typ 2 veckor innan vi vet om han kommer in, det får vi hoppas för vi har inte sökt fler skolor, eh kanske kan verka lite märkligt, men herregud han är knappt fyra, någon skola kommer han naturligtvis in på det gör ju alla även om det är just den här skolan vi hoppas på , det man ska veta är att syskon har förtur och på just denna skola har de ett otroligt ”syskontryck” i år av 100 som kom för ”testet” var endast 15 barn som inte redan har syskon på skolan, och jag vet inte hur många de tar in faktiskt.
Jag har helt ärligt inte läst på om en massa olika skolor och system, det finns brittiskt (den här skolan), amerikanskt eller IB (kanske fler, inte riktigt säker) utan gått på magkänslan och ja den ända skolan jag faktiskt varit på innan och som våra kära vänner varit nöjda med, som sagt han är knappt 4 när han börjar man kan alltid byta om det inte passar honom, hur ska man veta innan liksom.
Kanske kan verka märkligt att man dels gör ett test på en så liten, men som min kloka vän Ulle sa, det är ju typ som vår 4 års kontroll på BVC i Sverige och dels att man börjar skolan så liten. Men som sagt de första åren är som förskola fast kanske ännu lite mer förberedelse för ”riktiga” skolan, man har gympa lektion en gång i veckan, simning en gång i veckan, uniform och är på den ”stora” skolan istället för på dagis. Lite svårt att förklara men man tar seden dit man kommer och nu har jag bott här så länge så för mig är det liksom helt naturligt. En ny epok startar och det ska bli så otroligt spännande, håller tummar och tår för att han kommer in men framförallt att han ska älska det, han var iallafall omåttligt stolt idag när han promenerade upp till skolan hand i hand med mamma och pappa, – mamma och pappa detta är MIN skola! Han har kompisar som redan går i skolan så han hör en del prat om det. Att de dessutom hade livslevande ödlor och sköldpaddor på skolgården gjorde ju inte upplevelsen sämre om man säger så.

IMG_5030IMG_5031

3 tankar om “Liten blir stor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s