En epok är över

Då var det slut, tomt, fabriken har slagit igen för den här gången (hoppas fortfarande att jag kan övertala maken till att försöka en gång till eller det är iallafall vad jag intalar mig just nu), det är amningen jag pratar om naturligtvis. 5 månader blev det, känns både vemodigt och lite skönt. Vemodigt för blir det inte fler barn så är det ju liksom redan över, for life, inte för att jag älskar att amma men ändå, nån form av instinkt kan jag tro, och för att hon redan är så stor, att det gått så fort, (hade tänkt sluta när hon blev 6 månader). Skönt för att det varit en kamp sista tiden, mycket tid har lagts på det där, tid som jag faktiskt hellre lägger på att leka och umgås med mina barn. Rio har velat ha mer mat en jag hunnit producera helt enkelt och att försöka få ett vrålhungrigt barn att förstå (dessutom bara 4 månader, förstår inte jättemycket av det man säger till henne än, inte ens 2 åringen förstår vad jag säger ju) ”ligg där och sug lilla gumman så kommer det mer mjölk, då producerar mamma mer förstår du, kroppen funkar så nämligen, bara sug på lilla vän det kommer till nästa mål annars”, eh skulle inte tro det va. Så då fick hon flaska också, jag satt och pumpade efter istället för att få fart på det men så kände jag, vad håller jag på med ungen har fått min mjölk i 5 månader det va vad vi fick till då är vi nöjda med det nu blir det flaska, största anledningen till att jag fortsatte är för att jag är lat, det är ju betydligt enklare framförallt på natten att hala fram bröstet än att gå ner och koka en flaska (hon tar bara ljummen och vi äger ingen micro), likaså om man är ute på grejer men nu gick det som sagt inte längre, inget att hänga läpp över.

Ska inte ge mig in i den där amningsdebatten som jag faktiskt tycker är extremt löjlig, men är man mogen nog att skaffa barn tror jag nog att man som mamma kan avgöra vad som är bäst för både sitt barn och en själv. Det finns massor av olika anledningar till att man inte kan eller vill amma men jag tror att de flesta som inte kan känner en sorg och säkert skam över det. (Det finns naturligtvis en lite klick som inte vill av fel anledning men helt ärligt så tror jag att de är få.) Att pressa dessa kvinnor är ren mobbing, de om någon behöver stöd inga pekpinnar, tror som jag sagt att instinkten att amma är så stark, så för dem som inte fixar det blir det väldigt jobbigt. Inte nog med att de inte är ”kvinna nog” att amma sitt barn så ska man försvara och förklara sina val och beslut, fy farao. Tar man beslutet att inte amma eller sluta tidigare än vad som är ”bäst” gör man det för att man måste, jag är övertygad om att 99% av alla mammor är kapabla till att själva avgöra vad som är bäst, happy mum happy baby, det är min fasta övertygelse. 
Det finns säkert en massa forskning etc som jag inte har en aning om men det är så här jag känner spontant när jag ser på mig själv och de jag har runt mig.

Image
F
inaste gullunge som njuter av sin flaska

En tanke på “En epok är över

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s